Węgrów

Miedzna: królestwo pierogów

Region Pon. 11.07.2022 07:23:07
11
lip 2022

Blisko 23 tysiące pierogów przygotowano na XI Ucztę Pierogową, połączoną z III Piknikiem Kół Gospodyń Wiejskich Powiatu Węgrowskiego. Zademonstrowano tam, że pospolite danie, przez wielu kojarzone tylko z najtańszymi barami, może być polem twórczych interpretacji i odważnych eksperymentów.

Początki były skromne: ¬– Jedenaście lat temu nie było jeszcze tylu kół, a tylko pojedynczo działające gospodynie, które namawialiśmy do pokazania „pierogowych” umiejętności. Na pierwszej uczcie było ich koło dziesięciu, ale potem impreza zaczęła się szybko rozrastać. Dziś gościmy ponad dwadzieścia kół, które ulepiły razem 23 tysiące pierogów. Tylko nasze stowarzyszenie zrobiło ich 5300 – mówi Ewa Chomżyńska, prezes będącego głównym organizatorem stowarzyszenia „Skarbiec”.
Uczta nie ograniczyła się tylko do kosztowania pierogów. Uczestnicy mogli ocenić jakość dań w specjalnych ankietach i wylosować w nagrodę rower. Oceniano jakość pierogów i urodę stoisk. Były też konkursy zręcznościowe, zaś na scenie prezentowała swoje taneczne i wokalne umiejętności zarówno miejscowa młodzież, jak i zaproszone zespoły: Stara Kuźnia i Sumptuastic.

W tym roku Uczta osiągnęła duży rozmach, bo połączono ją z III Piknikiem Kół Gospodyń Wiejskich Powiatu Węgrowskiego. Dwa poprzednie pikniki odbyły się koło zamku w Liwie i w skansenie w Suchej. Trzeci ulokowano w Miedznie nie bez powodu: ¬– W tym roku Miedzna obchodzi 500-lecie nadania praw miejskich – przypomniała podczas otwarcia imprezy starosta węgrowska Ewa Besztak.

Wracając zaś do pierogów, to zarówno ich zawartość, jak i sposoby przygotowania mogły przyprawić o zawrót głowy. Naliczyliśmy ich około dwudziestu: oprócz tradycyjnych „ruskich”, „szlachciców”, pierogów z grzybami, kapustą, mielonym mięsem, białym serem i różnymi owocami, były m.in. takie ze szpinakiem, brokułami, piersią kurczaka, a nawet z burakami. Błyskawicznie zniknęły pierogi z kurkami – na niektórych stoiskach zaczęło ich brakować już pół godziny po otwarciu. Oprócz różnorodności nadzienia zwracały uwagę również różne sposoby przygotowania: obok smażenia i gotowania w wodzie w grę wchodzi również gotowanie na parze.

Pierogom towarzyszyło mnóstwo innych specjałów podlaskiej kuchni. Część tego bogactwa pokazujemy na zdjęciach w naszej galerii.


Nasz reporter jest do państwa dyspozycji:
Adam Białczak
+48.500187558

0 komentarze

Podpisz komentarz. Wymagane od 5 do 100 znaków.
Wprowadź treść komentarza. Wymagane conajmniej 10 znaków.

Najnowsze informacje

Facebook