Węgrów

Kuchnia ponad granicami i czasem

Region Śr. 23.06.2021 15:34:50
23
cze 2021

„Kuchnia nas łączy” – pod takim hasłem węgrowska Lokalna Grupa Działania „Bądźmy razem” prowadzi cykl warsztatów kulinarnych w wiejskich świetlicach, domach kultury i szkołach. Bazując na przepisach sprzed ponad dwustu lat, przekracza granice geograficzne i pokoleniowe.

Przedsięwzięcie jest międzynarodowe: partnerami „Bądźmy razem” są LGD „Tygiel Doliny Bugu” oraz litewska VVG Nemunas. Celem jest promocja tradycje kulinarnych Wschodniego Mazowsza, Podlasia Nadbużańskiego i Litwy poprzez cykl warsztatów kulinarnych dla kół gospodyń wiejskich i dla młodzieży szkolnej. Cykl ten minął właśnie półmetek, a w dalszych planach jest jeszcze szkolenie z zakresu certyfikacji produktów lokalnych, wymogów sanitarnych produkcji oraz promocji. Podsumowaniem będzie książka kucharska z ponad setką polskich i litewskich przepisów, planowana do wydania w przyszłym roku.

W poniedziałek (21 czerwca) warsztaty dla młodzieży z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Sadownem poprowadziła Joanna Jakubiuk, szefowa kuchni specjalizująca się w kuchni tradycyjnej i regionalnej podlaskiej, autorka książki o potrawach z ziemniaka, wielokrotna uczestniczka turnieju smaków na zamku w Liwie: – Człowiek uczy się całe życie i dotyczy to również gotowania. Koła gospodyń wiejskich, które mają już spore doświadczenie i często zarabiają gotowaniem, pieczeniem czy prowadzeniem imprez, staram się nauczyć ułatwiających pracę trików. Inaczej wyglądają zajęcia dla młodzieży szkolnej, która dopiero wchodzi na drogę gastronomiczną. Mogę się podzielić doświadczeniem, uprzedzić o pewnych pułapkach, pokazać coś, czego jeszcze na swojej drodze nie spotkali.

Warsztaty miały też swoją część teoretyczną, a właściwie teoretyczno-historyczną. Podstawą wspólnego gotowania były bowiem przepisy sprzed dwustu i więcej lat, pochodzące z książki „Kucharz doskonały” spisanej w 1783 r. przez Wojciecha Wielądko oraz z zapisków Marcjanny z Jaworskich Oborskiej z 1825 roku. – Wielądko nie był kucharzem, ale napisał książkę kucharską. Była to druga taka książka w języku polskim. Początkowo była tłumaczeniem z francuskiego, ale w kolejnych wydaniach obrosła tyloma polskimi recepturami, że z czasem stała się jednym z fundamentów polskiej kuchni. Ostatnio stała się znów popularna wśród kucharzy. Z kolei Marcjanna Oborska zostawiła nam kilkaset przepisów, które stosowała u siebie w domu – mówi Małgorzata Buttitta, antropolog kultury, badacz antropologii jedzenia i stołu, autorka książek kulinarnych. I zapewnia, że stare przepisy nadal się sprawdzają, choć niektóre produkty trochę się różnią od tych sprzed dwustu lat.

Gospodarz poniedziałkowych warsztatów, dyrektor Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Sadownem, Sławomir Ryszawa nie miał problemów z zebraniem grupy zainteresowanych, choć w ostatnich dniach przed zakończeniem roku szkoły pracują już na zupełnym luzie: – Technikum jest najmłodszą szkołą w naszym zespole, bo działa od 2013 roku, ale ma już na koncie wygrane i miejsca na podiach w kilku konkursach gotowania. Chętnych mamy tu więcej niż do liceum. Nawet w mediach temat gotowania i zdrowego żywienia cieszy się dużą popularnością. Wiele osób wiąże z tym swoją przyszłość.

Na warsztatach w Sadownem młodzież przygotowała krem z jabłek i selera, kurczę w agreście, szparagi, deser na bazie ziemniaków oraz musztardę z pieczonych gruszek i cebuli. Ich przygotowania, pracę i rezultaty można obejrzeć z w załączonej galerii. Zdjęcia z poprzednich warsztatów są na facebooku LGD „Bądźmy Razem”.



Foto: ab i LGD „Bądźmy Razem”



Nasz reporter jest do państwa dyspozycji:
Adam Białczak
+48.500187558

0 komentarze

Podpisz komentarz. Wymagane od 5 do 100 znaków.
Wprowadź treść komentarza. Wymagane conajmniej 10 znaków.

Najnowsze informacje

Facebook